Блокадата на магистрала Тракия продължава вече 12 дни. Миньори и енергетици

...
Блокадата на магистрала Тракия продължава вече 12 дни. Миньори и енергетици
Коментари Харесай

Икономист за енергийните протести: Виждаме кулминацията на бездействието и липсата на планиране

Блокадата на автомагистрала " Тракия " продължава към този момент 12 дни. Миньори и енергетици са затворили пътя, като настояването е териториалните проекти за обективен преход да бъдат изтеглени, модифицирани, в тях да залегнат техните претенции и чак тогава да бъдат изпратени още веднъж. 

Протестиращите са безапелационни, че няма да се откажат и ще продължат своите протестни дейности. На дневен ред е и започването на ефикасни протестни дейности. " Не виждаме какво ще стане с района. Това са доста служащи. Всички компании са свързани с това. Преквалификация в какво? То няма нищо направено. Да има някакво дружество, нещо направено, преквалификация да предложат - разбирам, само че то едно колче няма забито ", сподели един от протестиращите.

" Правят се някакви планове без кръчмар ", счита различен. 

За 12 октомври е очакван народен митинг . Миньори и енергетици приканват хората от цялата страна да ги поддържат.

Според Адриан Николов от Института за пазарна икономика  доста по-рано е трябвало да се мисли за вложения в района и по какъв начин тези хора да се преквалифицират

За него  предложението за 36 заплати е несериозно и не взема решение никакъв проблем

" Ние не знаем от през вчерашния ден и оня ден, че тези проблеми ще би трябвало да бъдат решавани . Не може да упрекваме единствено държавното управление на акад. Денков за това, че дни преди финалния период изпраща териториалните проекти към Европейска комисия. Тези проблеми седят от десетилетия съвсем.  Имахме сигнали от Европейска комисия, че би трябвало да се мисли в тази посока, само че нищо не се случи през този интервал. Сега виждаме кулминационната точка на неналичието на деяние и обмисляне ".

Николов изрече мнение, че  в случай че тези хора съумеят да се преквалифицират и да придобият умения, нужни за актуалната промишленост, те няма да останат без работа. 

Нашите държавни управления се снишаваха или се надяваха, че някой различен ще реши казуса, което явно не се случи , акцентира той и бе безапелационен, че в този момент понасяме вредите от това несериозно отношение.

Днес ИПИ показва проучване " Икономическите центрове в България 2023 ", което изследва концентрацията на икономическа интензивност в страната. 

По думите на Адриан Николов 16 са икономическите центъра. Те концентрират 4/5 от популацията на страната и към 3/4 от цялата икономическа интензивност.

" Икономическите центрове по отношение на предходното ни издание много се уголемяват. Вече обгръщат малко над половината общини в страната. На юг виждаме непрестанно средище на икономическа интензивност, което стартира от София и свършва чак в Бургас. На север - там са по-малко центровете и са много по-силно фрагментирани ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР